Näppärit

Vuosaaren musiikkikoulun Näppäri-orkesteri

Näppäri-orkesterissa soitetaan sekä klassista että kansanmusiikkia. Orkesterissa sovelletaan näppäripedagogiikan keskeistä toimintatapaa; kaikki koulun oppilaat pääsevät mukaan iästä tai tasosta riippumatta. Näppäri-orkesteriin ei ole pääsykokeita, kuten ei Vuosaaren musiikkikouluunkaan. Sovitukset tehdään niin että kaikille on mielekästä, taitoja vastaavaa soitettavaa. Vuosaaren musiikkikoulussa opetuksen punaisena lankana käytetään japanilaisen Shinichi Suzukin kehittämää metodia. Näppäri-orkesterissa soittamamme klassinen musiikki on näin ollen pääosin Suzuki-metodiin kuuluvaa materiaalia. Suzuki-metodi pohjautuu korvakuulolta soittamiseen ja sen vuoksi onkin luontevaa yhdistää Suzuki-materiaaliin kansanmusiikkia, joka on perinteisesti opittu ilman nuotteja.

Näppäri-orkesteri harjoittelee viikoittain ja siinä on tällä hetkellä n. 40 soittajaa. Vaikka Näppäri-orkesteri on toiminut vasta syksystä 2011 lähtien, on se ehtinyt esiintyä monissa tilaisuuksissa Helsingissä ja vakiinnuttanut paikkansa Vuosaaressa esiintymällä ahkerasti alueen kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa ja eri juhlatilaisuuksissa.

Ohjaajina toimivat Vuosaaren musiikkikoulun viulunsoitonopettajat Terhi Murtoniemi ja Sisko Hyvönen.

Näppäri-orkesteri harjoittelee tiistaisin kello 17.00 – 18.30 Saseka-talossa (Kalkkihiekankuja 6).

Näppäri-idea sai alkunsa 1980-luvun alussa Kaustisella jolloin idean isä Mauno Järvelä aloitti viulunsoiton opettamisen Perhonjokilaakson kansalaisopistossa ja alkoi vetää kansalaisopiston oppilaista koottua pelimanniryhmää. Ryhmää alettiin kutsua Näppäripelimanneiksi. Näppärit on kehittynyt jo lähes 30 toimintavuotensa aikana yhden kylän lasten pelimanniryhmästä kansallista ja kansainvälistä arvostusta nauttivaksi lasten ja nuorten kansanmusiikkiliikkeeksi ja koulutusmuodoksi.

Linkkejä:

Perhonjokilaakson Näppäreiden kotisivuille pääset tästä ja facebook-sivuille tästä.
http://www.kansanmusiikki-instituutti.fi/napparit/etusivu/